Ruskaretki syyskuussa 2015

 

Lähdimme Pykeijän Ystävien perinteiselle ruskaretkelle Pohjois-Norjaan ja Pykeijään 14.-20.9.2015, juuri kun ruska oli kauneimmillaan. Ensimmäiset nousivat linja-autoon Mikkelissä. Nukuimme Rovaniemellä ensimmäisen yön. Lisää matkalaisia noukittiin aamulla Rovaniemen rautatieasemalta ja lentokentältä. Lopulta meitä oli 38 retkeläistä matkalla kohti pohjoista.
.           ..           .    Sodankylän kirkko   .      .             Alarieston hauta          

Ensimmäisessä etapissamme Sodankylässä hiljennyimme ihastelemaan 1600-luvulla rakennettua Sodankylän vanhaa kirkkoa ja viivähdimme Andreas ja Riitta Alarieston haudalla. Andreas Alariesto oli sodankyläläinen itseoppinut naivisti taidemaalari.

.  ..  Huopapirtti 1      ..   Huopapirtti 2     Lemmenjoen soutu..

Seuraavaksi vietimme vuorokauden Inarissa, ja kävimme Lemmenjoella Huopapirtissä tutustumassa huovutustaiteilija Kaija Palton töihin ja seurasimme työnäytöstä huovutuksesta.  Jatkoimme matkaa Lemmenjoen rantaan, lähdimme jokiajelulle tutustumaan historialliseen Lemmenjokeen.

. . .Luonnon taideteoksia 2 .  . .Retken nuorimmat  .  . .  Luonnon taideteoksia 1 .  .

Pohjoisen matka oli kiinnostanut myös kolmea nuorta. Eero, Pinja ja Hermanni sulautuivat hyvin porukkaan. Ruskan lisäksi ihailtiin luonnon muovaamia ”tilataideteoksia”.

.  . . Paltto joikaa . . .Porokeitto maistuu .  . .  Porokeitto maistuu 2

Nils-Heikki Paltto viihdytti matkalaisia joikkaamalla samalla kun odottelimme Heikki Palton tarjoamaa porokeittoa. Ruoka maistui, ja rupattelimme leppoisasti lämpimässä ja kuulaassa syyssäässä leppoisasti tutustuen toisiimme matkakavereiden kesken

.  . . Pykeijän kylä    . .Ruskan loistoa 1.    .Ruskan loistoa 2

Matkan pääkohde tarjosi parastaan: upea Pykeijän kylä ja hehkuva ruska.

. Ranvikaan   Vanhainkodissa .Aidan korjaus. Istutamme sipuleita            

Kylällä riitti monenlaista mukavaa ohjelmaa. Reippaimmat patikoivat reippaasti vuorten yli Pykeijäläisten vanhaan kesänviettopaikkaan Ranvikaan ja osa ilahdutti laulutuokiolla kylän vanhainkodin asukkaita ja osa tahtoi jotakin käsillä tekemistä vapaapäivien lomaan. Aika kodikasta meininkiä!

      .   Trond ja rapu .   .Rapuretkelle   . .Agnes ja rapu

Trond Høiberget esitteli kuningasrapua ja keräsi nopeasti ympärilleen ihmettelijöiden joukon. Kaikki halukkaat pääsivät merelle kokemaan kuningasrapumertoja. Agnes Czincziri tutustutti meidät ravun syötäviin osiin, jotka kuvassa ovat väristä päätellen jo keitettyjä.

.           ..           .   Kylän ravintolassa .      .            Elsan luona 

Kylän ravintolassa Teemu-kokki Heinolasta huolehti nälkäisistä asiakkaistan. Ruoka oli makoisaa ruoalla ja palvelu ystävällistä. Elsa Ingilæ Haldorsen kutsui matkalaiset kotiinsa iltakahville, jossa virisi vilkas keskustelu, jossa saimme paljon tietoa kylästä ja sen historiasta.