Kulttuuri- ja talkooviikolla Pykeijässä 3.6-9.6.2013

 

talkooviikolla1 13

 

Kulttuuri- ja talkooviikolle lähti  13 yhdistyksen jäsentä. Lähes puolet olivat ensikertalaisia.

 

talkooviikolla töitä

 

Retken ohjelmaan kuului pieniä siivous- ja maalaustöitä kylän vanhoissa rakennuksissa, rantojen siivoamista, osallistumista konsertin ja näyttelyavajaisten käytännön järjestelyihin, vierailuja koulussa ja vanhainkodissa sekä vanhainkodin kukkaistutusten taimien hankkiminen ja istuttaminen.

 

Talkooviikolla kaksoiskuva tunturilta ja mereltä 13

 

Käytimme tilaisuuden myös kokouksiin ja yhdistyksen toiminnan pohtimiseen yhdessä pykeijäläisten ystäviemme kanssa. Opettelimme ja nautimme Pykeijän perinneruoista ja suoritimme  pikakurssin norjankielessä. Perjantaina kävimme merellä säkenöivässä auringonpaisteessa noutamassa merroista kuningasrapuja, ja kävelime pykeijäläisten keskiyön vaelluksen pohjoisen auringonvalon hohteessa.

 

Talkooviikko 13 Kukkia

Lämmin alkukesä oli herättänyt kukat ennätysajassa. Jäämeren tunturien kukkaloisto oli mahtava. Lapinvuokko ja sielikki kukkivat mättäinä silmänkantamattomiin.

Yleinen kiinnostus sekä Pykeijään kylään että kyläläisten  ja suomalaisten yhteisiin rientoihin kävi samalla selväksi. Lapin radio haastatteli matkanjohtaja-puheenjohtajaamme Riitta Leena Jantusta ja varapuheenjohtaja Riitta Morkoa  menomatkalle, Lapin kansan toimittaja Pykeijässä, ja myös Finnmarken -lehti huomioi puuhiamme kertoessaan Neidenin Fossekallen / Koskikara-kuoron konsertista ja vanhainkoti -tempauksestamme.

Parhaimpaan antiin kuului, että saatoimme  tavata pykeijäläisiä, vanhoja ystäviä ja uusia, pohtia yhdessä yhdistyksen paikkaa ja tehtävää Pykeijän näkökulmasta, ja suunnitella seuraavia askelia. Näyttää, että meillä on paikka monessakin kokonaisuudessa, hyviä välineitä, ja myönteinen, kiinnostunut vastaanotto.  Onhan tällaisessa hienoa olla mukana . . .

 

 

SirjolaValmis

 

Luontokuvia Norjan Lapista neljältä vuosikymmeneltä

 

Pykeijän koulun juhlasalissa avattiin kulttuuri- ja talkooviikon aikana  Esko Sirjolan luontokuvanäyttely. Näyttelyn avajaisissa 6.6.2013 valokuvaaja esitteli pykeijäläisille ja Pykeijän ystäville kuviaan ja kertoi Lapin luonnon muuttumisesta viime vuosikymmeninä.  Sirjola on kuvannut filmikameralla pohjoisen luontoa 70-luvulta viime vuosiin asti. Näyttely oli elämys Lapin ja Jäämeren luontoa rakastavalle kulkijalle. Se oli esillä kesän 2013 ajan.