Syksyisen ruskamatkan sai kohokohtansa:

veneretki rapumertoja kokemaan

 

Kymmenen hengen ruskamatkamme kohti Pykeijän kalastajakylää Varangin vuonolla alkoi, kun etelän aamujuna saapui Rovaniemen asemalle maanantaiaamuna 19.9. Matkalla lounastimme Saariselällä tunnelmallisessa Laanilan Kievarissa,  pysähdyimme jaloittelemaan ja ottamaan valokuvia Utsjoen kirkkotuvilla ja vielä makoisilla kahveilla Nuorgamin Lomakeskuksessa, jossa  Marjatta esitteli meille EU:n pohjoisimman kylän matkailua ja monipuolista palvelutarjontaa.

Pykeijässä tutustuimme kylään, sen asukkaisiin ja ympäröivään luontoon monella tavalla runsaan kahden päivän ajan. Ilma oli mitä mainioin: +10 astetta lämmintä, kuiva  ja tuuleton sää. Hyvä ilma siis ulkoilun kannalta, ja reippaimmat tekivätkin 4-5 tunnin patikkaretken Ranvikaan, joka on ollut pykeijäläisten ja heidän karjansa kesänviettopaikka asumuksineen. Tiistai-iltana kokoonnuimme Elsan uuteen tunnelmalliseen galleriaan, jossa jäsenemme Hannu Musakka järjesti lauluillan yhtenä osana Pohjois-Norjan esiintymiskiertuettaan.

Kohokohdaksi muodostui käynti  kokemassa kuningasrapumertoja.  Säänhaltija oli edelleen suosiollinen matkalaisille, merenkäynti vähäistä, eikä sadekaan häirinnyt. Lähdimme merroille kymmenpaikkaisella veneellä Peeterin toimiessa kipparina. Miesten nostaessa mertaa totesimme, että emme tehneet hukkareissua: siinä kuhisi noin 80 kuningasrapua. Peeter opasti erottamaan naaras- ja urosravut, ja naarasravut laskettiin mereen kutemaan ja pienet ravut kasvamaan lisää.  Merta laskettiin takaisin mereen, ja Peeter lupasi tehdä mukaan otetuista kuningasravuista makoisat alkupalat päivälliselle.

rapuretki-2016-jakso-1

rapuretki-2016-jakso-2

 

Jatkoimme vielä jylhien tunturien ihailua mereltä päin. Pääsimme myös näkemään, miltä Ranvik näyttää mereltä käsin. Pykeijäläisten kesäasunnot näyttivät pieniltä ”rasioilta” jylhää maisemaa vasten. Palattuamme kylän venelaituriin Peeter riensi  valmistamaan rapuja alkupaloiksi. Kuvassa Pykeijän kalalautanen, jossa on kolmea eri kalaa.

 

rapuretki-2016-jakso-3a

pykeijan-kalalautanen

Merellä käynnin kruunasi saunominen Jäämeren saunassa ja uinti Jäämeressä, joka ei talvellakaan jäädy. Saunakahvit nautittiin Elsan kotona, johon hän oli kutsunut naapureita, ja juttua riitti tutustumisen lomassa. Illan vapaamuotoisessa ohjelmaan kuului Elsan Pykeijän vanhalla suomenkielellä kertoma tarina, kun kuningas kävi Pykeijässä. Hauskana yksityiskohtana eräs vanhempi kylän nainen oli sanonut kuninkaalle, että kyllä sinulla on muuten fiini vaimo. Kuninkaan vierailun aikana oli ollut hyvin vapautunut tunnelma. Mukanamme oli myös Matti Inarin Nellimin kylästä ja hän esitti meille Inarinjärven laulun saamen kielellä.
elsa-ja-matti

 

Kolmas aamu Pykeijässä koitti, ja oli kotiinlähdön aika.  Yhdessä oli hyvä kertailla nähtyä ja koettua, ja uusia Pykeijän matkasuunnitelmiakin tuntui olevan mielissä.  Lähdimme kohti Rovaniemeä Näätämön kautta. Pysähdyimme Neidenissä ihailemaan Skoltefossenin koskimaisemaa ja kävimme Sevettijärven kylän tunnelmallisella hautausmaalla, jossa jäkälä peittää hautakumpuja.  Ivalossa yövyttyä jatkoimme Lemmenjoen, Pokan ja Kittilän kautta Rovaniemelle. Lemmenjoella poikkesimme Kaija Palton Ateljee Huopapirtissä  huovutustöiden myyntinäyttelyssä. Suurikokoiset työt pirtin seinillä ovat olleet Kaijan kutsunäyttelyissä eri puolilla maapalloa, Moldoviassa, Abu Dhabissa, Japanissa, Komin tasavallassa jne.  Kuulimme valaisevan esityksen Lemmenjoen kylästä, historiasta ja nykypäivästä, ja myös  mieleenpainuvia tarinoita huovuttamisesta, nahkatöistä, tuotekehittelystä ja varsinkin eri puolilla maailmaa toteutettaviin näyttelyihin valmistautumisesta. Lopuksi  saimme nähdä työnäytöksessä huovutetun taulun syntymisen.

kotimatka-1

 

kaija-paltto

Suuret kiitokset jälleen Pykeijän ystävillemme mieleenpainuvasta matkasta ja lämpimästä vastaanotosta ja vieraanvaraisuudesta!

 

 

Kategoriat
  • Ei kategorioita