Joulunvalmistelua ja juhlanviettoa Jäämeren rannalla Pykeijässä

 

Kun minulta kysyttiin voisinko kertoilla joulusta Pykeijässä, tokaisin suoralta kädeltä: ” Eihän se eroa suomalaisesta joulusta!” Mutta kun aloin miettiä asiaa, niin löytyyhän niitä erojakin.

Jouluvalmistelut aloitetaan varhain. Jo marraskuun alkupuolella kiireisimmät kyselevät leipomisesta tai ovatko lahjat jo ostetut. Joulukuun ensimmäinen päivä on odotettu, sillä silloin sytytetään adventtivalot. Vuosi vuodelta talojen ikkunat ja pihapiiri tulevat valoisemmiksi ja kirjavimmiksi. On enkeleitä, joulupukkeja, tähtiä, ja monessa talossa ainoa pihapuu ”kääritään” valoihin. Valojen runsauden kyllä ymmärtääkin, sillä eletäänhän syvintä kaamosta.

Tärkeä tapahtuma joulun odotuksessa on leipominen. Lähes joka talossa tehdään itse ne pakolliset seitsemän sorttia. Leivotaan piparkakkuja, hiekkakakkuja, tötteröitä, serinakakkuja jne. Joulutortut eivät kuulu valikoimaan. Tosin monet ovat lainanneet ohjettani, ja tortuista on tulossa suomalainen lisä jouluherkkuihin. Norjalaiseen kahvipöytään kuuluu runsaasti isoja kakkuja eli täytekakkuja, ja niinpä jouluksikin laitetaan monta varianttia.

Pykeijän emännät ovat innokkaita siivoamaan, ja jouluksi käydään läpi koko talo. Operaatiota kutsutaan ympäripesuksi.  Verhot vaihdetaan jouluverhoihin ja punaiset liinat, tyynyt ja matot otetaan esiin. Alkuun olin ihmeissäni moisesta värien paljoudesta. Vähitellen olen oppinut, että karun luonnon ja kaamoksen keskelle kaivataan värejä. Kahdenkymmenen oppivuoden jälkeen minäkin ripustin keittiööni ”joulukartiinit”.

Varsinainen joulunvietto aloitetaan aatonaattona, jolloin joulukuusi tuodaan sisälle. Monet käyttävät puuna mäntyä tai jalokuusta. Aattona keskipäivän kajossa ihmiset menevät hautausmaalle sytyttämään kynttilöitä. Valitettavasti läheskään aina kynttilät eivät pala kauan, sillä navakka tuuli puhaltelee joka kantilta ja tunkeutuu lyhtyihin ja lumirakennelmiin. Aika usein kirkossamme on jumalanpalvelus aattona ja silloin kirkko täyttyy.

Joululahjojen antaminen on oma lukunsa. Jo iltapäivällä aattona aloitetaan lahjojen vaihto.

Ihmiset juoksuttavat paketteja toisilleen, ja onpa joillakin aikaa istahtaa kahvikupinkin ääreen jouluateriaa odotellessa. Varsinkin lapset ovat innokkaita vaihtamaan lahjoja keskenään. Parhaimmillaan joku voi saada 40 – 50 pakettia. Voi sitä rihkaman paljoutta!

Aattoateria syödään illalla. Pykeijässä kinkku ei ole tavallisin ruokalaji. Useimmissa perheissä paistetaan ribbe eli siankylkeä. Usein syödään myös puutikkujen päällä keitettyä kuivattua lampaanlihaa, pinnekjøtt. Lanttulaatikko – Suomen mallin mukaan valmistettu – on havaittu maukkaaksi, ja yhä useammassa talossa sitä käytetään ”tilbehöörinä”.

Kun aikoinani muutin Pykeijään ja aloin valmistella jouluja perheelleni halusin ottaa aineksia molempien perinteistä. Olen ”ujuttanut ” paikallisten ruokalajien joukkoon lanttulaatikon, kinkun, riisipuuron ja sekahedelmäsopan, tortut ja kotikaljan.

Pykeijäläiset käyttävät paljon koristeita. Meidän koristeista tärkein on himmeli, jonka teimme Suomesta lähetetyistä oljista vuosia sitten. Muista koristeista muistorikkaimmat ovat lasten koulussa tekemät tavarat, on tonttuja, ristipistotauluja, villakelloja ja kynttilöitä. Kuusen koristelu onkin nuorilleni nostalginen tuokio, kun he naureskelevat tekeleilleen ja muistelevat kouluaikaisia lahjatyöpajoja.

Pykeijässä toista joulupyhää kutsutaan suomalaisittain tapaniksi. Tapani-iltana on kylässä juhlat. Pyhiä seuraa ns. kolmas joulupäivä, joka on melkein pyhä. Kauppa on auki vain pari tuntia, ja väki kulkee pyhävaatteissa kyläillen toistensa luona.

Norjan kalenteri ei tunne loppiaista. Iäkkäämmät pykeijäläiset muistavat vanhojen suomalaisten viettäneen tammikuun 6. pyhänä. Vielä nytkin jotkut puhuvat loppiaisesta ja pitävät sitä joulun päättymisen ajankohtana, merkkinä palaamisesta arkeen.

Pykeijäläisessä joulunvietossa on vielä aikaa rauhalliseen oleiluun ja yhdessäoloon. On aikaa kuunnella tuulen ujellusta nurkissa ja lisätä puita uuniin. On aikaa iloita joulun sanomasta, valosta ja toivosta.

 

Hyvän joulun toivotuksin
Kaija Bækø  / Pykeijä